Δευτέρα 31 Αυγούστου 2009

ΠΑΣΟΚ: Σε τροχιά απόκλισης από την Ε.Ε. η ελληνική οικονομία

H ελληνική οικονομία βρίσκεται σε τροχιά απόκλισης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, υπογράμμισε ο πολιτικός εκπρόσωπος Ανάπτυξης του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, εκτιμώντας ότι βρίσκεται -όπως το 1993- εγκλωβισμένη μεταξύ ύφεσης και δημοσιονομικής κατάρρευσης


Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε το ΠΑΣΟΚ, όλα τα κρίσιμα μεγέθη της οικονομίας βρίσκονται σε υποχώρηση, διαψεύδοντας την αισιοδοξία που εξέφραζε μέχρι πρόσφατα δημοσίως η κυβέρνηση. Όπως σημείωσε ο γραμματέας του Τομέα Ανάπτυξης, Φίλιππος Σαχινίδης, οι απώλειες από το πλεόνασμα του τουριστικού ισοζυγίου το 2009 αναμένεται να ανέλθουν στο 1,3 δισ. ευρώ και οι απώλειες από τη ναυτιλία υπολογίζονται σε 2,5 δισ. ευρώ. Η μεταποιητική παραγωγή μειώθηκε στο α’ εξάμηνο κατά 12% και η οικοδομική δραστηριότητα στο πεντάμηνο κατά 28,1%. Αναφορικά με την πιστωτική επέκταση, υποστήριξε ότι ο περιορισμός του ρυθμού της, ενδεχομένως και στο 3 εως 4% έναντι αρχικού στόχου 10%, οφείλεται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν διασφάλισε τη διοχέτευση του "πακέτου" των 28 δισ. ευρώ στην πραγματική οικονομία. Στη μάχη κατά της ανεργίας, δήλωσε ότι τα πρόσφατα στοιχεία και οι εκτιμήσεις για το υπόλοιπο του έτους αποδεικνύουν ότι τα κυβερνητικά μέτρα ήταν αναποτελεσματικά.

Αιχμηρά ήταν τα σχόλια για το ενδεχόμενο παράτασης της προθεσμίας για τη δημοσιονομική προσαρμογή της Ελλάδας. Ο Φ. Σαχινίδης σημείωσε ότι ενάμιση μήνα πριν, ο υπουργός Οικονομίας είχε χαρακτηρίσει την σχετική πρόταση του ΠΑΣΟΚ «ανεύθυνη πολιτική» και σήμερα εμφανίζεται έτοιμος να αποστείλει σχετικό αίτημα στις Βρυξέλλες. Παράλληλα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ σημείωσαν ότι τα μέτρα που έχει λάβει η κυβέρνηση για τον περιορισμό του ελλείμματος δεν έχουν αποδώσει καρπούς.

Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, από τη μεριά του, επικεντρώθηκε στον τομέα της ενέργειας, κάνοντας λόγο για "πρωτοφανές πάρτι κερδοσκοπίας" τον Αύγουστο, στην αγορά καυσίμων. όπως ανέφερε, η τιμή προ φόρων στην αμόλυβδη βενζίνη ανέβηκε 30 ευρώ μέσα σε τρεις εβδομάδες (3/8 - 24/8), όταν στην Ευρώπη των "27" σημειώθηκε κατά μέσο όρο μια αύξηση 10 ευρώ. Παράλληλα, ισχυρίστηκε ότι ο ενεργειακός σχεδιασμός γίνεται "στο πόδι", χαρακτηρίζοντας εξωπραγματική την πρόβλεψη της έκθεσης μακροχρόνιου ενεργειακού σχεδιασμού για περιορισμό κατά 15% της κατανάλωσης ενέργειας μέχρι το 2020.

Για τις πολιτικές εξελίξεις

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης εκτίμησε ότι η νίκη και αυτοδυναμία του ΠΑΣΟΚ στις εκλογές είναι δεδομένη και αποκάλεσε τα σενάρια συγκυβέρνησης "αστειότητες" και "φρούδες ελπίδες" ορισμένων παραγόντων της αγοράς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com