Τρίτη 1 Μαρτίου 2011

Δεν «ξεπαγώνει» τα έργα εκτροπής του Αχελώου το ΣτΕ

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας δεν έκανε δεκτό το αίτημα του υπουργείου Υποδομών να ανασταλεί το «πάγωμα» των έργων εκτροπής του Αχελώου ποταμού στον Θεσσαλικό κάμπο. Αντιθέτως ζήτησε από το υπουργείο Υποδομών σε διάστημα ενός μήνα να υποδείξει τα αναγκαία εκείνα μέτρα προσωρινής υποστήριξης της σήραγγας και αντλήσεως των νερών.



Ειδικότερα, τον Φεβρουάριο του 2010 η Ολομέλεια του ΣτΕ πάγωσε προσωρινά τα έργα για την εκτροπή του Αχελώου, κάνοντας δεκτή την αίτηση της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF, η οποία υποστήριζε ότι η συνέχιση των έργων θα επιφέρει περαιτέρω επιδείνωση του φυσικού περιβάλλοντος και θα επιβαρύνουν το υδατικό δυναμικό του ποταμού.

Το υπουργείο Υποδομών, ωστόσο, επανήλθε στο θέμα με νέα αίτησή του. Αντίστοιχη αίτηση κατέθεσαν και οι νομαρχιακές αυτοδιοικήσεις όσον αφορά την εκτροπή του Αχελώου.

Με τις αιτήσεις τους το υπουργείο και οι φορείς ζητούσαν την ανάκληση της υπ' αριθμ. 141/2010 απόφαση της Ολομέλειας του ΣτΕ που «πάγωσε» την εκτροπή και την πραγματοποίηση εργασιών για την αποτροπή κινδύνου κατάρρευσης της σήραγγας του Αχελώου μήκους 17.415 μέτρων.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο Υποδομών υποστήριξε ότι πρέπει επειγόντως να επιτραπεί η λήψη μέτρων προτού καταρρεύσει η σήραγγα, διότι, εάν μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας τελικώς επιτραπεί η χρήση της, το κόστος θα είναι πολύ μεγάλο.

Κατόπιν αυτών, οι σύμβουλοι Επικρατείας έκριναν ότι «η αίτηση ανάκλησης μπορεί να γίνει δεκτή μόνο κατά το μέρος που συνίσταται στη λήψη μέτρων αναγκαίων για την προσωρινή, έως τη λήξη της εκκρεμοδικίας, ευστάθεια της σήραγγας».

Και συμπληρώνουν οι δικαστές: «Δεδομένου δε ότι κατά τα διαλαμβανόμενα στην πρώτη έκθεση πραγματογνωμοσύνης τα ήδη υπάρχοντα μέτρα προσωρινής υποστήριξης έχουν φθαρεί από την πάροδο του χρόνου και τη δράση του ύδατος ενός της σήραγγας, η Επιτροπή του ΣτΕ καλεί τη Διοίκηση (σ.σ. υπουργείο Υποδομών) όπως, εντός 30 ημερών από την κοινοποίηση της παρούσας απόφασης, υποδείξει τα απολύτως αναγκαία μέτρα ενίσχυσης ή αντικατάστασης των προσωρινών υποστηρίξεων και αντλήσεων που θα διασφαλίζουν την ευστάθεια της σήραγγας έως της λήξη της εκκρεμοδικίας».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com