Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

Μηδενικός ο κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης εκτιμά το EFSF

Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος να δούμε την Ευρωζώνη να σπάει σε δύο ή περισσότερα κομμάτια παρά τη σοβαρή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, δήλωσε ο επικεφαλής του ευρωπαϊκού μηχανισμού διάσωσης χωρών-μελών (EFSF), Κλάους Ρέγκλιν, στη γερμανική εφημερίδα Bild.


Ερωτηθείς για το εάν η Ευρωζώνη είναι πιθανόν να διασπαστεί, απάντησε πως «βεβαίως η κατάσταση είναι κρίσιμη», επιβεβαιώνοντας τις πρόσφατες ανάλογες δηλώσεις της Γερμανίδας πρωθυπουργού Άγγελα Μέρκελ πως "η κατάσταση είναι εξαιρετικά κρίσιμη", όμως υπογράμμισε πως δεν υφίσταται κίνδυνος διάσπασης της Ευρωζώνης.

Το ευρωπαϊκό ταμείο διάσωσης "είναι αρκετά μεγάλο για όλο τον κόσμο", εκτίμησε ο Κλάους Ρέγκλινγκ και πρόσθεσε ότι μόνο η Ιρλανδία έχει ζητήσει βοήθεια τονίζοντας ωστόσο ότι "τα επιτόκια δανεισμού αυξάνονται και για άλλες χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας. Τα προβλήματα είναι διαφορετικά κάθε φορά: άλλες φορές έχουμε έναν πολύ ανεπτυγμένο τραπεζικό τομέα, άλλες μια πολύ ασθενή ανάπτυξη. Ομως το ταμείο διάσωσης είναι αρκετά μεγάλο για όλο τον κόσμο", υπογράμμισε.

Ακόμη ο Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι σε καμία περίπτωση δεν πιστεύει ότι απειλούνται η Γαλλία και η Ιταλία και επισήμανε ότι θα είναι "λάθος" να δει κανείς τη Γερμανία, τη χώρα που θα συμβάλει περισσότερο στο ταμείο διάσωσης ως "ταμία" όλης της ζώνης ευρώ.

"Πρόκειται για εγγυήσεις και όχι στην πραγματικότητα για ρευστό. Κανείς δεν παίρνει τίποτα από το γερμανό φορολογούμενο. Είναι αντίθετα πιθανό η Γερμανία να έχει κέρδη από τη συνεισφορά της στο ταμείο αυτό. Μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας, αυτά θα φθάσουν ως τα 600 εκατομμύρια ευρώ, γιατί οι Ελληνες θα πρέπει να πληρώσουν ένα είδος επιτοκίου επί της βοήθειας αυτής", τόνισε ο Ρέγκλινγκ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com