Τρίτη 29 Ιουνίου 2010

Μπαράζ αυξήσεων στις τιμές προϊόντων και υπηρεσιών

Μπαράζ αυξήσεων στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών φέρνουν, εν μέσω θέρους, οι νέοι συντελεστές του ΦΠΑ που θα ισχύσουν από την Πέμπτη 1 Ιουλίου, με τις περισσότερες επιχειρήσεις του λιανεμπορίου να μη φαίνονται διατεθειμένες να απορροφήσουν τη νέα αύξηση του φόρου.



Οι επιπτώσεις στην καθημερινότητα του καταναλωτή θα αρχίσουν να φαίνονται από την πρώτη κιόλας ημέρα που θα ισχύσουν οι νέοι συντελεστές ΦΠΑ:

* Ο κανονικός συντελεστής από 21% αυξάνεται σε 23% (αφορά ρούχα, παπούτσια, τηλεπικοινωνίες, έπιπλα, είδη οικιακής χρήσης, αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες, μεταφορές, καύσιμα, οικοδομικά υλικά, τσιγάρα, αλκοολούχα ποτά, ακίνητα κ.ά.).
* Ο μειωμένος συντελεστής από 10% αυξάνεται σε 11% (αφορά τρόφιμα, μη αλκοολούχα ποτά, ενέργεια, φυσικό αέριο, διαμονή σε ξενοδοχεία, εστιατόρια, καφενεία, ζαχαροπλαστεία, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς κ.ά.).
* Ο πολύ χαμηλός συντελεστής από 5% αυξάνεται σε 5,5% (αφορά εφημερίδες, περιοδικά, βιβλία και θέατρα).

Από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς την Πέμπτη οι τιμές των καυσίμων θα αυξηθούν κατά 1,65%. Η βενζίνη θα πωλείται κατά 2,5-3 λεπτά ακριβότερα το λίτρο, ενώ η αύξηση στο πετρέλαιο κίνησης θα κυμανθεί γύρω στα 2-2,5 λεπτά. Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παρατηρητηρίου Υγρών Καυσίμων:

* Η μέση τιμή της αμόλυβδης βενζίνης θα φτάσει το 1,54 ευρώ το λίτρο, ενώ η μέγιστη τιμή θα φτάσει το 1,73 ευρώ.
* Στο ντίζελ κίνησης η μέση τιμή θα διαμορφωθεί γύρω στο 1,33 ευρώ και η μέγιστη θα φτάσει το 1,50 ευρώ το λίτρο.

Τα κόμιστρα ταξί
Επίσης, από τα μεσάνυχτα της Τετάρτης προς Πέμπτη τα κόμιστρα των ταξί θα ακριβύνουν κατά 11%, καθώς όσοι εκμεταλλεύονται ταξί υποχρεούνται πλέον να εκδίδουν αποδείξεις και να τηρούν βιβλία και στοιχεία.

Ακριβότερες γίνονται και οι υπηρεσίες που θα παρέχουν δικηγόροι, συμβολαιογράφοι, αλλά και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και κλινικές λόγω της επιβολής ΦΠΑ για πρώτη φορά. Στις αμοιβές των δικηγόρων, συμβολαιογράφων, άμισθων υποθηκοφυλάκων και δικαστικών επιμελητών επιβάλλεται ΦΠΑ 23% και 11% στις υπηρεσίες νοσοκομειακής και ιατρικής περίθαλψης και διάγνωσης που παρέχουν ιδιωτικές κλινικές και ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα.

Από τον ΦΠΑ εξακολουθούν να απαλλάσσονται οι ιατρικές υπηρεσίες που παρέχονται από ιατρούς όλων των ειδικοτήτων και οδοντιάτρους στα ιδιωτικά τους ιατρεία και οδοντιατρεία, από ιδιωτικά πολυιατρεία και πολυοδοντιατρεία, ιδιωτικά διαγνωστικά εργαστήρια και ιδιωτικά εργαστήρια φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης. Επίσης, με ΦΠΑ 11% επιβαρύνονται όλες οι υπηρεσίες που παρέχονται από τους καλλιτέχνες, συγγραφείς και ερμηνευτές έργων τέχνης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com