Τετάρτη 30 Ιουνίου 2010

Τουρκικές έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Σαμοθράκης και Θράκης, στα διεθνή ύδατα αλλά εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, διεξάγει από τα ξημερώματα της Τρίτης το τουρκικό υδρογραφικό σκάφος «Τσεσμέ». Σε διάβημα προς την τουρκική κυβέρνηση έχει προβεί το υπουργείο Εξωτερικών, ζητώντας εξηγήσεις για τις δραστηριότητες του πλοίου.


Το ΓΕΕΘΑ ανακοίνωσε ότι το πλοίο βρίσκεται βορειονατολικά της Σαμοθράκης, οχτώ μίλια νότια των ακτών της Θράκης. Τις κινήσεις του παρακολουθεί διακριτικά η κανονιοφόρος "Πολεμιστής".

"Ο πλους και η δραστηριότητα του πλοίου τελούν υπό παρακολούθηση, με γνώμονα την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και των αρμοδιοτήτων της χώρας μας, σύμφωνα με τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας", δήλωσε από τη μεριά του ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας.

"Από επιλογή, η Ελλάδα επιδιώκει τη συνεργασία με την Τουρκία. Δεν πρέπει όμως κανένας να αμφιβάλλει για την αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα", πρόσθεσε.

Ενημέρωση των πολιτικών αρχηγών από την κυβέρνηση ζήτησε ο τομεάρχης Εξωτερικής Πολιτικής της Νέας Δημοκρατίας, Δημήτρης Αβραμόπουλος. Ζήτησε επίσης να προχωρήσει σε διαβήματα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΝΑΤΟ και τον ΟΗΕ, υπογραμμίζοντας ότι στο παρελθόν αντίστοιχες παράνομες μονομερείς κινήσεις της Τουρκίας έφεραν τις δύο χώρες στα πρόθυρα πολέμου. "Προειδοποιούμε την Τουρκία να μην επαναλάβει παλαιές αμαρτίες της, όπως αυτές του “Χόρα” το 1976 και του “Σισμίκ” το 1987, διότι η ιστορία επαναλαμβάνεται ως φάρσα”, δήλωσε το στέλεχος της Ν.Δ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com