Δευτέρα 28 Ιουνίου 2010

Από φθινόπωρο οι νέες αυξήσεις στα τσιγάρα

Αυτό που δεν κατάφερε η αντικαπνιστική εκστρατεία του υπουργείου Υγείας, φαίνεται να το επιτυγχάνει η φορομπηχτική πολιτική του υπουργείου Οικονομικών.



Η πτώση της κατανάλωσης τσιγάρων το πρώτο πεντάμηνο του 2010 ξεπερνάει το 12%, ενώ για τα ακριβά τσιγάρα η πτώση ξεπερνάει το 20%. Πτώση ανάλογου μεγέθους δεν υπήρξε την τελευταία δεκαετία, που η αντικαπνιστική εκστρατεία είχε μεγάλη ένταση (απαγόρευση καπνίσματος, κατάργηση διαφήμισης κ.λπ.).

Η πτώση αυτή έχει οδηγήσει τις καπνοβιομηχανίες στην «απορρόφηση» της βαριάς φορολογίας (αγγίζει το 75%). Εκτιμάται ότι από την αρχή του χρόνου, που άρχισε το γαϊτανάκι των αυξήσεων, οι εταιρείες παραγωγής τσιγάρων έχουν «απορροφήσει» φόρους περίπου 150 εκατ. ευρώ. Ποσόν που θα έχει δυσμενή επίδραση στους ισολογισμούς τους (κερδοφορία), συνεπώς και στα έσοδα του Δημοσίου.

Η πολιτική αυτή απομακρύνει τις νέες αυξήσεις των τσιγάρων (η τρίτη φέτος), που θα ισχύσουν από την 1η Ιουλίου (ΦΠΑ). Οι νέες τιμές των τσιγάρων θα πέσουν σταδιακά στην αγορά από το ερχόμενο φθινόπωρο. Εκτιμάται ότι κάποια τσιγάρα θα φτάσουν τα 4,5 ευρώ το πακέτο έναντι 3,70 - 3,90 ευρώ που έχουν σήμερα, ενώ τα τσιγάρα που σήμερα πουλιούνται 2,50 ευρώ θα πάνε στα 3,20 ευρώ.

Οι καπνοβιομηχανίες εκτιμούν ότι οι νέες τιμές θα φέρουν και νέα μείωση της κατανάλωσης, που ίσως αγγίξει το 10%.

Σε διεθνές επίπεδο καταγράφεται ένταση της αντικαπνιστικής εκστρατείας. Ο Καναδάς προωθεί νομοθεσία για απαγόρευση των προσμίξεων καπνών στα χαρμάνια των τσιγάρων. Ετσι, η ελαφρότητα σε πίσσα και νικοτίνη θα ορίζεται από την ποικιλία του καπνού που περιέχει το τσιγάρο. Σ' αυτή την περίπτωση, θα βρεθούν εκτός αγοράς τα καπνά ανατολικού τύπου (μυρωδάτα-βαριά), όπως ο μπασμάς και τα Κατερίνης, που παράγει ακόμα η χώρα μας.

Η Αυστραλία αρχίζει την εφαρμογή ενός συστήματος για κατάργηση των σημάτων στα τσιγάρα. Δεν θα υπάρχουν μάρκες, αλλά θα πουλιούνται «λευκά πακέτα». Αυτό, θα εντείνει τον ανταγωνισμό στην αγορά καπνού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com