Τετάρτη, 30 Ιουνίου 2010

Στη Βουλή η ρύθμιση για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά

Ρύθμιση και των στεγαστικών δανείων προβλέπει το σχέδιο νόμου για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά που κατατέθηκε, με καθυστέρηση μηνών, στη Βουλή. Προβλέπει επίσης αναστολή δόσεων για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές.


Το υπουργείο Οικονομίας απέδωσε τις καθυστερήσεις στις "εκτενείς διαδικασίες διαβούλευσης", εκτιμώντας ότι το νομοσχέδιο βγήκε "ενδυναμωμένο" από τη διαδικασία. Η αρχική μορφή του είχε προκαλέσει την αντίδραση των τραπεζών, με αποτέλεσμα να σταλεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για γνωμοδότηση.

H απάντηση δώθηκε στις 23 Απριλίου, και λίγο μετά ολοκληρώθηκαν οι προσαρμογές. Ωστόσο, στη συνέχεια το νομοσχέδιο προσέκρουσε στο... μνημόνιο που ζητούσε αόριστα την προσαρμογή του εκ νέου στις επιταγές της ΕΚΤ. Η καθυστέρηση είχε προκαλέσει τις προηγούμενες ημέρες πλήθος αντιδράσεων από τις καταναλωτικές οργανώσεις που είχαν στείλει επιστολές στον Πρωθυπουργό.

Στις ρυθμίσεις του σχεδίου νόμου υπάγονται όλα τα φυσικά πρόσωπα, πλην των εμπόρων οι οποίοι τη δυνατότητα να προσφύγουν στη διαδικασία του πτωχευτικού κώδικα. Ρυθμίζονται όλα τα χρέη προς τράπεζες (καταναλωτικά, στεγαστικά, επαγγελματικά) καθώς και όλα τα χρέη προς τρίτους, με εξαίρεση οφειλές από αδικοπραξία που διαπράχθηκε με δόλο, διοικητικά πρόστιμα, χρηματικές ποινές, οφειλές από φόρους και τέλη προς το Δημόσιο και εισφορές προς τους οργανισμούς κοινωνικής ασφάλισης.

Οι βασικές αρχές του είναι οι εξής:

* Δίνει τη δυνατότητα στους υπερχρεωμένους πολίτες που έχουν περιέλθει σε αποδεδειγμένη μόνιμη αδυναμία να εξυπηρετήσουν τα χρέη τους, να ρυθμίσουν την εξόφληση ενός μέρους των χρεών τους για τέσσερα χρόνια, και εφόσον ανταποκριθούν στη ρύθμιση να απαλλαγούν από το υπόλοιπο των χρεών τους.

* Ο οφειλέτης αναλαμβάνει την υποχρέωση να καταβάλλει κάθε μήνα και για χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών ένα μέρος του εισοδήματός του στους πιστωτές.

* Το ποσόν που θα καταβάλει καθορίζεται από το δικαστήριο με βάση τα εισόδημά του και αφού ληφθούν υπόψη οι βιοτικές ανάγκες του ιδίου και των προστατευομένων μελών της οικογενείας του

* Δεν ορίζεται στο σχέδιο νόμου κάποιο ελάχιστο ποσοστό χρέους που θα πρέπει να ξοφλήσει.

* Το δικαστήριο μπορεί ακόμη και να απαλλάξει τον οφειλέτη από την υποχρέωση να καταβάλει μηνιαία ένα ορισμένο ποσόν όταν αυτός βρίσκεται σε εξαιρετικά δυσχερή θέση (π.χ. λόγω ανεργίας, προβλημάτων υγείας), επανεξετάζοντας όμως κάθε φορά την κατάσταση μετά από έξι περίπου μήνες.

* Η περιουσία του οφειλέτη ρευστοποιείται για την ικανοποίηση των πιστωτών.

* Εχει τη δυνατότητα να εξαιρέσει από τη ρευστοποιήσιμη περιουσία την κύρια κατοικία του, αναλαμβάνοντας, με ευνοϊκό επιτόκιο και με δυνατότητα περιόδου χάριτος, για χρονικό διάστημα που μπορεί να φθάνει μέχρι 20 έτη, την εξυπηρέτηση χρεών που αντιστοιχούν στο 85% της εμπορικής αξίας της κατοικίας.

* Αρμόδιο Δικαστήριο ορίζεται το Ειρηνοδικείο του τόπου που κατοικεί ή διαμένει ο οφειλέτης. Δικάζει την υπόθεση μέσα σε έξι μήνες από την κατάθεση της αίτησης.

* Σε περίπτωση που μετά την κατάθεση στο δικαστήριο της αίτησης του οφειλέτη για ρύθμιση των χρεών ξεκινήσει ή συνεχιστεί οποιαδήποτε αναγκαστική εκτέλεση σε βάρος της περιουσίας του, το δικαστήριο, μετά από αίτημα του οφειλέτη που δικάζεται με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων, διατάζει να σταματήσει η αναγκαστική εκτέλεση, εφόσον εκτιμά ότι ο οφειλέτης θα υπαχθεί σε ρύθμιση.

* Για την περίπτωση των στεγαστικών δανείων θα πρέπει ο οφειλέτης να καταβάλει από την υποβολή της αίτησης και μέχρι την έκδοση της απόφασης από το δικαστήριο τη δόση ενήμερης οφειλής. Δεν υποχρεούται όμως να εξοφλήσει τις τυχόν μέχρι τότε ληξιπρόθεσμες δόσεις.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

website counter
friend finderplentyoffish.com