Κυριακή 24 Ιουλίου 2011

Ανοίγει το δρόμο για κατεδάφιση κατοικιών στη Χαλκιδική το ΣτΕ

Οριστικά άκυρες και παράνομες κρίθηκαν οι οικοδομικές άδειες ανέγερσης 22 πολυτελών κατοικιών μέσα στην δασική και παραθαλάσσια περιοχή Σταυρονικήτα Χαλκιδικής. Με απόφαση του η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, απέρριψε τις αιτήσεις τριτανακοπής που είχαν καταθέσει οι ιδιοκτήτες των 22 μεζονετών, προκειμένου να ανατραπούν παλαιότερες αποφάσεις του ΣτΕ με τις οποίες η ανέγερση τους είχε κριθεί παράνομη.




Η συγκεκριμένη απόφαση ανοίγει τώρα το δρόμο για την κατεδάφιση των πολυτελών κατοικιών. Αναγνωρίζει ωστόσο ταυτόχρονα για ορισμένους ιδιοκτήτες και δικαίωμα αποζημίωσης από τη διοίκηση.

Η αποζημίωση αφορά τις περιπτώσεις εκείνες όπου η διοίκηση τους δημιούργησε, όπως αναφέρεται, τη δικαιολογημένη πεποίθηση ότι οι άδειες ήταν νόμιμες καθώς τις εξέδωσε με βάση το Βασιλικό Διάταγμα 23.3/8.4.1965, το οποίο εξέλαβε, εσφαλμένα, ότι αποτελούσε ρυμοτομικό σχέδιο. Το συγκρότημα των 22 μεζονετών κατασκεύασε η εταιρεία "Σάνη, τη περίοδο 1995-1998 σε έκταση 2.233 στρεμμάτων.

Μετά από προσφυγές οικολογικών οργανώσεων και της κοινότητας Ν. Φώκαιας, το ΣτΕ με σωρεία αποφάσεων του το 2003, ακύρωσε ως παράνομες τις οικοδομικές άδειες. Τώρα, και πάλι η ολομέλεια του Ανώτατου Δικαστηρίου επιβεβαιώνει την ορθότητα των αποφάσεων της, επισημαίνοντας στο σκεπτικό της "ότι η οικοπεδοποίηση και γενικότερα η χρησιμοποίηση για οικιστικούς σκοπούς ιδιωτικών ή δημόσιων δασών, που συνεπάγεται εξάλειψη της δασικής μορφής τους, απαγορεύεται από το Σύνταγμα".

Το ΣτΕ έκρινε ακόμη ότι η οικιστική αξιοποίηση δεν συνιστά λόγο υπέρτερου δημοσίου συμφέροντος ο οποίος θα δικαιολογούσε, κατ’ αρχήν, τη μεταβολή του προορισμού του δάσους και επισημαίνει πως η ακύρωση των οικοδομικών αδειών δεν συνιστά επέμβαση στο δικαίωμα της ιδιοκτησίας ούτε παραβιάζει την αρχή της αναλογικότητας γιατί με το τρόπο αυτό, επιδιώκεται η προστασία των δασών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com