Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Δέσμευση Παπανδρέου για ίδρυση τριών νέων υπουργείων

Αυτονόμηση του υπουργείου οικονομικών, δημιουργία υπουργείου για την προστασία του πολίτη και ίδρυση υπουργείο Περιβάλλοντος εξήγγειλε ο Γιώργος Παπανδρέου, κατά τη διάρκεια της διακαναλικής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο Ζάππειο Μέγαρο.


Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ προανήγγειλε ακόμη μείωση του αριθμού των μελών της κυβέρνησης, εάν κερδίσει τις εκλογές, αλλά και αυξημένη εποπτεία του κυβερνητικού έργου από το πρωθυπουργικό γραφείο. Τόνισε ότι το έργο και η δράση των υπουργείων θα παρακολουθείται με βάση συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Όσον αφορά στη δημοσιονομική πολιτική και στην εφαρμογή του αναπτυξιακού σχεδίου που προτείνει, ανακοίνωσε την πρόθεσή του για συνδρομή και στήριξη του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησής του από διεθνή ομάδα οικονομολόγων.

Το αυτόνομο υπουργείο Περιβάλλοντος που προτείνει ο Γ. Παπανδρέου θα έχει ακόμη αρμοδιότητες για θέματα Ενέργειας, ενώ θα δοθεί ιδιαίτερη έμφαση και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη θα υπάγονται η Αστυνομία, η Πυροσβεστική Υπηρεσία και η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας. Τα υπουργείο Δημοσίων Έργων και Μεταφορών θα συγχωνευτούν σε υπουργείο Υποδομών.

Υποσχέθηκε μεγαλύτερη διαφάνεια στην κρατική μηχανή, λέγοντας ότι η δημόσια διοίκηση θα στελεχώνεται από τους "άριστους" και όχι τους "αρεστούς". Όπως είπε, όλες οι προκηρύξεις θέσεων πολιτικής ευθύνης, από τους γραμματείς των υπουργείων και τα μέλη των διοικητικών συμβουλίων στις ΔΕΚΟ, ως τις διοικήσεις των περιφερειακών νοσοκομείων, θα δίνονται στη δημοσιότητα, στο διαδίκτυο, ώστε να έχει δυνατότητα ο κάθε ενδιαφερόμενος να υποβάλει υποψηφιότητα.

Παράλληλα, προανήγγειλε τη θέσπιση ασυμβίβαστου ανάμεσα στο κράτος και στο κόμμα. όποιο μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ αναλάβει θέση κρατικού λειτουργού, θα πρέπει να παραιτηθεί του κομματικού του αξιώματος.

Όσον αφορά στις αλλαγές του φορολογικού συστήματος, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι οι πλουσιότεροι -εκείνοι με τους οποίους η Ν.Δ. δεν θέλησε να αντιπαρατεθεί, όπως είπε- θα πληρώσουν ανάλογα με τις φορλογικές ικανότητές τους. "Δεν είναι ούτε ευχάριστο, ούτε δυσάρεστο, είναι δίκαιο", πρόσθεσε.

Ερωτηθείς για το τι θα πράξει στην περίπτωση που η κάλπη δώσει στο ΠΑΣΟΚ οριακή αυτοδυναμία, είπε: "Θέλουμε να κάνουμε πραγματικά μεγάλες τομές απέναντι σε κατεστημένες αντιλήψεις και πρακτικές. Μόνο γι' αυτό χρειαζόμαστε ισχυρή εντολή. Αν πάρω την απόλυτη πλειοψηφία, όποια κι αν είναι αυτή, θα προχωρήσω με το πρόγραμμα που έχω πει, η βούληση είναι αδιαπραγμάτευτη. Βεβαίως, η 'δύναμη πυρός' θα είναι ισχυρότερη αν έχουμε ισχυρότερη εντολή".

Ανακοίνωσε ότι οι βασικές κατευθύνσεις του κυβερνητικού προγράμματος του ΠΑΣΟΚ θα αναρτηθούν τήν Πέμπτη, στο διαδίκτυο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com