Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Έλλειμμα 6%-6,5% για το 2009 βλέπει η ΕΣΥΕ στα στοιχεία που απέστειλε στην Eurostat

Στην Eurostat θα αποστείλει η ΕΣΥΕ, τα στοιχεία για το έλλειμμα του 2008 και τις εκτιμήσεις για το 2009.

Για το 2008, τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας κάνουν λόγο για έλλειμμα 5% του ΑΕΠ, ενώ για φέτος προβλέπει ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα διαμορφωθεί κοντά στην περιοχή του 6%.

Τα στοιχεία θα συζητηθούν


κατά την άτυπη συνεδρίαση του Συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Eurogroup) και της ΕΕ (Ecofin), την Πέμπτη και την Παρασκευή στη Στοκχόλμη.

Την Ελλάδα θα εκπροσωπήσει ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων, Δημήτρης Τζαννίνης.

Οι εκτιμήσεις για το έλλειμμα είναι ένα από τα κυρίαρχα θέματα της προεκλογικής περιόδου και της «κόντρας» ΝΔ-ΠΑΣΟΚ για την οικονομία.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο Γ.Παπαθανασίου είχε αρχικά μιλήσει για 6%, ενώ αργότερα έκανε λόγο για έλλειμμα έως 8% του ΑΕΠ, εφόσον, όπως είπε, δεν αποδώσουν ή δεν εφαρμοστούν τα φορολογικά και άλλα μέτρα που έχει προωθήσει τους τελευταίους μήνες η κυβέρνηση (όπως η «τακτοποίηση» των ημιυπαίθριων).

Ο Κ.Καραμανλής, σε συνέντευξη που παραχώρησε την Τρίτη στο Reuters, είπε ότι θα διαμορφωθεί στο 6% του ΑΕΠ, «αν όλα πάνε καλά, με την εφαρμογή των πολιτικών που έχουμε ήδη κάνει».

Από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ, επισημαίνουν, ότι η κυβέρνηση «αποκρύπτει» τα πραγματικά μεγέθη, ενώ αναλυτές δεν αποκλείουν ακόμα και το 10% έως το τέλος του έτους.

Το ταμειακό έλλειμμα έχει ήδη φθάσει στο 8% του ΑΕΠ, με αποτέλεσμα η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού να έχει αγγίξει τα 20 δισ. ευρώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

 
website counter
friend finderplentyoffish.com